Masak Ayam Kuah Hitam : Ayam Panggang Blackpepper Yang Paling Sedap Azie Kitchen - Daging diperap seketika bersama kicap dan serbuk lada hitam.. Apabila telah sebati dan kuah agak kering masukkan ayam yang digoreng tadi. Terpulang nak gunakan ayam atau daging, makan dengan nasi putih saja pun dah cukup. Kadang kala kita tak perlu bersusah payah untuk masak sesuatu yang terlalu complicated untuk dihidangkan kepada keluarga. Masukkan ayam goreng tadi tambahkan kicap manis secukupnya. Resepi ayam masak lada hitam ni memang menggamit memori sangat.
Masukkan garam, gula dan penyedap secukupnya. Selepas tu perap ayam dengan bahan yang sudah di tumbuk tadi ditambah serbuk hitam putih selama lebih kurang 1 jam. Bila ayam sudah masak, angkat ayam. Letakkan krim santan pada kuahnya, gaulkan rata. Masak sampai ayam empuk dan kuah sedikit menyusut.
Tambahkan ayam, masak sehingga kuah pekat,pecah minyak dan akhir sekali tambahkan daun kunyit yang telah dihiris halus. Ayam dah empuk dan masak, masukkan serbuk lada hitam dan juga garam. Masukkan ayam, kicap, sos tiram, garam, gula dan sedikit air. Masak hingga ayam masak dan biarkan kuah nya pekat sedikit. Kecilkan api, masak hingga ayam matang. Masukkan garam, gula dan penyedap secukupnya. Sesekali balikkan hingga ayam masak dan kuah agak kering. Masak kicap kosong kerana tidak diletakkan cili kisar atau serai atau kulit kayu manis pun.
Baru hari ketiga berpuasa tapi dah buntu nak masak apa untuk berbuka.
Jadi hari ini, saya memasak ayam masak kicap seperti fasha sanda. Masak sampai ayam empuk dan kuah sedikit menyusut. Masak hingga kuah berkurang dan kuah lada hitam mengental. Dan kacau kuah biar dia mesra. Terpulang nak gunakan ayam atau daging, makan dengan nasi putih saja pun dah cukup. Garam & gula secukup rasa. Lada hitam mampu memberikan cita rasa pedas yang hangat di dalam dan tidak menyiksa. Kali ini kita kongsikan resepi yang kalau dimasak memang sedap sungguh. Tumis bawang bombay, bawang putih dan bawang merah hingga harum. Jadilah ayam kuah lada hitam yang sedap dan siap sajikan untuk menu berbuka puasa. Berlimpah rempah dengan cita rasa keluak yang khas. Masak kicap kosong kerana tidak diletakkan cili kisar atau serai atau kulit kayu manis pun. Gaul sampai semua sekata je.
Cili kering di kisar bersama air dan belacan. Ada juga masak hitam yang tidak menggoreng ayamnya dahulu, sebaliknya ianya dimasak bersama sos kicap. Selain lebih rendah lemak, dada ayam mengandung protein yang lebih besar daripada paha ayam. Wap akan membuatkan ayam lebih juicy! Ayam masak bali ini sekali pandang macam masak kicap tapi bukan.
Kicap pekat utk warna hitam; Daging ayam direndam dalam kuah yang berwarna. Tutup kuali supaya ayam masak. Masak hingga kuah berkurang dan kuah lada hitam mengental. Dan kacau kuah biar dia mesra. Masukkan ayam, kicap, sos tiram, garam, gula dan sedikit air. Susun mie, sayuran di mangkok, tambahkan tulangan ayam,tahu dan bakso. Ayam masak bali ini sekali pandang macam masak kicap tapi bukan.
Dalam 85 gram atau satu potong dada ayam terdapat sekitar 21 gram protein.
Kuantiti dan masa mungkin perlu dipelbagaikan. Boleh di letakan di ketuhar (api atas 170c atau panggang di atas bara arang. Dalam 85 gram atau satu potong dada ayam terdapat sekitar 21 gram protein. Boleh cuba resepi untuk melihat perbezaannya biasanya ramai yang buat. Garam & gula secukup rasa. Ayam dah empuk dan masak, masukkan serbuk lada hitam dan juga garam. Masukkan ayam dan tumis sebentar hingga berubah warna. Supaya ayam matang dan empuk sempurna serta bumbu meresap, ayam dimasak ungkep terlebih dulu. Masukkan cili kering biar sehingga pecah minyak. Sesekali balikkan hingga ayam masak dan kuah agak kering. Kemudian masukkan ayam, serai, kicap manis secukupnya dan tomato puree. Jika setiap hari masak lauk yang sama, pastinya jemu. Tutup kuali supaya ayam masak.
Masak kicap kosong kerana tidak diletakkan cili kisar atau serai atau kulit kayu manis pun. Selepas tu perap ayam dengan bahan yang sudah di tumbuk tadi ditambah serbuk hitam putih selama lebih kurang 1 jam. Ayam masak bali ini sekali pandang macam masak kicap tapi bukan. Menu ni juga menjadi kegemaran kami seisi keluarga. Apa kata cuba kuah hitam nasi kandar ni, kak has dapat resipi ni pun dalam facebook dari owner kedai nasi kandar sendiri.
Berlimpah rempah dengan cita rasa keluak yang khas. Nanti air ayam akan keluar. Baru hari ketiga berpuasa tapi dah buntu nak masak apa untuk berbuka. Resep lada hitam yang dibagikan kali ini menggunakan dada ayam tanpa kulit. Dan kacau kuah biar dia mesra. Gaul sampai semua sekata je. Resepi daging masak hitam berempah. Kali ini kita kongsikan resepi yang kalau dimasak memang sedap sungguh.
Ayam digaulkan dengan serbuk kunyit dan garam sikit dan goreng separuh masak.
Baru hari ketiga berpuasa tapi dah buntu nak masak apa untuk berbuka. Lagi yang saya tengok ialah ayam masak kicap yang sangat simple, sesuai untuk hidangan anak anak kecil yang tidak boleh mengambil makanan pedas. Kemudian masukkan ayam, serai, kicap manis secukupnya dan tomato puree. Tapi juita telah kembali ke kolej semalam. Yer la sebab sedap kan. Kemudian tambahkan air 1/2 cawan dan tutup tudung periuk dan biar sehingga mendidih. Memang sedap dan padu rasa dia. Kali ini saya buat ayam kuah hitam, biasanya kalau main ke rumah ibu.ibu selalu masak ini,cuma beliau selalu pake daging bebek. Terpulanglah kepada citarasa anda kerana bagi saya masakan ini paling sedap menggunakan ayam yang digoreng. Kini resep ayam kuah hitam manis yang otentik dari keluak bisa dicoba di rumah. Sajikan hangat dengan sambal / tambahan cuka.langsung terjun nostalgia, yaps padang rasa depok ! Susun mie, sayuran di mangkok, tambahkan tulangan ayam,tahu dan bakso. Antara lauk yang menjadi pilihan tentulah yang berasaskan ayam.